sâmbătă, 9 iulie 2011

Asigurarea obligatorie a locuintei

Pana pe 15 iulie 2011 trebuie sa incheiem asigurarea obligatorie a locuintei


Sursa : http://www.paidromania.ro/
Romanii care nu si-au asigurat locuinta risca amenzi. Din 15 iulie vor incepe penalizarile, amenda fiind intre 100 si 500 lei. Proprietarii nu s-au grabit sa cumpere o polita de asigurare, pana acum doar un sfert dintre romani si-au asigurat locuintele.
Conform legislatiei in vigoare, toti posesorii unei locuinte au obligativitatea de a avea incheiata o polita de asigurare care sa acopere cel putin riscurile prevazute de lege, adica: cutremur de pamant, alunecari de teren, inundatii de apa, precum si calamitati naturale.
Puteti si verifica daca polita 
dumneavoastra este valabila cu un simplu clik:



Sursa : http://www.paidromania.ro/

Suma asigurata minima conform legii este de:
• 20.000 euro pentru locuinte de tip A - construite din materiale conventionale (structura de beton sau lemn, pereti din piatra sau caramida arsa)
• 10.000 euro pentru locuinte de tip B - construite din materiale neconventionale (de exemplu caramida nearsa).
Politele emise de orice companie de asigurari sunt valabile un an, cu conditia sa asigure sumele minime si riscurile prevazute de lege. Polita standard minimala se numeste PAD (Polita de Asigurare Impotriva Dezastrelor) este emisa de PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) si are pret fix:
• 20 euro/an pentru locuintele de tip A
• 10 euro/an pentru locuintele de tip B.
In cazul unor calamitati naturale, statul nu reuseste sa acopere integral reconstructia locuintelor distruse. Asa ca s-a introdus si in Romania sistemul asigurarilor obligatorii. Contra unei sume platite anual, compania de asigurari va fi singurul despagubitor, proprietarii nemaiprimind bani de la stat.
Companiile care incheie polite obligatorii sunt ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Uniqa Asigurari si Platinum Asigurari.
Pe langa polita de asigurare obligatorie a locuintelor, proprietarii pot incheia polite facultative care acopera riscuri suplimentare precum incendiu, inundatii provocate de instalatiile de apa, explozii, etc. In acest caz sumele asigurate pot fi mai mari de 20.000 euro.
Actele si datele necesare emiterii unei polite de asigurare:
• Copie dupa actul de proprietate al imobilului asigurat (pentru identificarea adresei complete, a suprafetei utile si a anului de constructie)
• Buletinul sau cartea de identitate a proprietarului
Daca o persoana detine in proprietate mai multe imobile, atunci are obligativitatea de a incheia o polita de asigurare pentru fiecare imobil in parte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...